Gorilla

Gorilla


Hvor bor gorillaer?

Gorillaer bor i Centralafrika. Der er to hovedarter af gorilla, den østlige gorilla og den vestlige gorilla. Den vestlige Gorilla bor i det vestlige Afrika i lande som Cameroun, Congo, Den Centralafrikanske Republik og Gabon. Den østlige gorilla bor i østafrikanske lande som Uganda og Rwanda.

Baby gorilla med mor

Gorillaer lever i en række levesteder fra sumpe til skov. Der er lavlandsgorillaer, der lever i bambusskove, sumpe og lavlandsskove. Der er også bjerggorillaer, der lever i skove i bjergene.

Hvad spiser de?

Gorillaer er for det meste planteædere og spiser planter. De planter, de spiser, inkluderer blade, stængler, frugt og bambus. Nogle gange spiser de insekter, især myrer. En voksen voksen mand spiser omkring 50 pund mad om dagen.



Hvor stor bliver de?

Gorillaer er de største primatarter. Hannerne er ofte dobbelt så store som hunnerne. Hannerne vokser til omkring 5 ½ fod høje og vejer omkring 400 pund. Hunnerne bliver 4 ½ fod høje og vejer omkring 200 pund.

Gorillaer har lange arme, endda længere end deres ben! De bruger deres lange arme til at 'knoke-walk'. Det er her, de bruger knoglerne på deres hænder til at gå på fire.

De er for det meste dækket af brunt hår. Gorillaer fra forskellige områder kan have forskelligt farvet hår. For eksempel har den vestlige gorilla det lyseste hår, og bjerggorillaen har den mørkeste. Den vestlige lavlandsgorilla kan også have gråligt hår og rødfarvet pande. Når mandlige gorillaer bliver ældre, bliver håret hvidt på ryggen. Disse ældre hanner kaldes Silverback gorillaer.

Er de truet?

Ja, gorillaer er truet. For nylig dræbte Ebola Virus en række af dem. Denne sygdom kombineret med mennesker, der jager gorillaer, har bragt begge arter yderligere i fare for udryddelse.

Sjove fakta om gorillaer

  • Gorillaer har hænder og fødder som mennesker inklusive modsatte tommelfingre og store tæer.
  • Nogle gorillaer i fangenskab har lært at bruge tegnsprog til at kommunikere med mennesker.
  • Gorillaer bor i små grupper kaldet tropper eller bands. I hver tropp er der en dominerende mandlig Silverback, nogle kvindelige gorillaer og deres afkom.
  • Gorillaer lever omkring 35 år. De kan leve længere, op til 50 år, i fangenskab.
  • De sover om natten i reder. Babygorillaer bliver i deres mors reder, indtil de er omkring 2 ½ år gamle.
  • Gorillaer er generelt rolige og passive dyr, men Silverback vil forsvare sin tropp, hvis han føler sig truet.
  • De er meget intelligente og er nu blevet observeret ved hjælp af værktøjer i naturen.
Gorilla spiser



For mere om pattedyr:

Pattedyr
Afrikansk vilde hund
Amerikansk bison
Bactrian kamel
Blåhval
Delfiner
Elefanter
Kæmpepanda
Giraffer
Gorilla
Flodheste
Heste
Meerkat
Isbjørne
Præriehund
Rød kænguru
Rød ulv
Næsehorn
Plettet hyæne