Lær om disse kæmpe hvide dyr.

lille billede af en isbjørn


Isbjørne er kæmpe hvide bjørne. De er de største landrovdyr i verden. De kan veje op til 1500 pund og er dobbelt så store som en løve. Isbjørne kan være op til 10 meter lange.

Hvor bor de?

Isbjørne lever langt mod nord i det frysende Arktis. De er godt isoleret fra kulde med tung pels og et tykt lag fedt. Isbjørns hvide pels fungerer også som camouflage i sneen og det iskolde arktiske terræn. Isbjørne lever på isen om vinteren og på land om sommeren, når isen smelter. Nogle gange om vinteren kan de være over 100 miles fra kysten.

En kæmpe hvid bjørn


Hvad spiser de?

Isbjørne jager på land og til søs. De er komfortable i det iskolde vand og svømmer med deres forpote svarende til hunde. Sæler er isbjørnenes vigtigste fødekilde, men isbjørne spiser alle mulige ting, herunder små dyr og bær. Isbjørne gemmer sig ofte ved et hul i isen, hvor sæler kommer op for luft. Når forseglingen kommer op for luft, griber isbjørnen forseglingen med sine skarpe kløer.

Hvordan holder de sig varme i så koldt vejr?



Isbjørne har tilpasset sig kulden i Arktis. For det første har de et tykt lag fedt, der hjælper med at isolere dem mod kulde. Det er normalt omkring 3 til 4 tommer tykt. For det andet har de et tykt lag udvendigt hår lavet af hule rør fyldt med luft. Dette ydre hår hjælper med at forhindre deres indre pels i at blive våd, når de svømmer i det iskolde vand.

Er de farlige?

Selvom isbjørne ser nuttede og pæne ud, er de meget farlige og aggressive. De kæmper ofte for at øve sig i at kæmpe med hinanden, men skader sjældent hinanden. En mor vil forsvarligt forsvare sine unger, så gå ikke hen i nærheden af ​​en mor og hendes unger.

Hvad hedder isbjørnebabyer?

Isbjørnebabyer kaldes unger. De er født om vinteren, normalt i januar eller december. Når den først blev født, vejer en isbjørnunge kun 1 pund. Det kan ikke høre eller se og har meget lidt pels. Unger bliver hos deres mor i et par år, og hun vil lære dem at jage og foder efter mad.

Er de truet?

Isbjørne er i øjeblikket ikke klassificeret som truede, men de er angivet som truede og sårbare. Det anslås, at den nuværende bestand af isbjørne er på omkring 25.000, men er faldende. De er truet af et krympende habitat, forurening og ulovlig jagt.

Sjove fakta om isbjørne
  • De kan se godt under vand.
  • Isbjørns pels er faktisk ikke hvid, men er faktisk klare hårrør, der får dem til at se hvide ud.
  • De er tålmodige og vil vente i timer over et tætningshul på en chance for at fange middag.
  • De har en god lugtesans og kan lugte et segl, der er op til 20 miles væk.
  • De dvale ikke, men de bliver varme om vinteren ved at sove i en hule.
  • De har været kendt for at gå på lange svømmeture på over 100 miles.
  • De er øverst i fødekæden i deres miljø.
For mere om pattedyr:

Pattedyr
Afrikansk vilde hund
Amerikansk bison
Bactrian kamel
Blåhval
Delfiner
Elefanter
Kæmpepanda
Giraffer
Gorilla
Flodheste
Heste
Meerkat
Isbjørne
Præriehund
Rød kænguru
Rød ulv
Næsehorn
Plettet hyæne