Lær om den ultrahurtige store kat.

Gepard Cheetah er en stor kat og er kendt for at være den hurtigste af alle landdyrene. Det kan nå hastigheder på op til 70 miles i timen. Cheetah kan accelerere fra 0 til 60 på omkring 3 1/2 sekunder. Dette er hurtigere end de fleste sportsvogne!

Hvor bor de?

Cheetahs findes oftest i Afrika , men der er en lille befolkning af geparder i landet Iran . Geparder findes i en bred vifte af levesteder og kan godt lide at bo i åbne områder af landet som afrikaneren græsarealer og savanne . Kvindelige geparder etablerer et stort hjemområde, der kan overlappe andre kvindelige geparder. Hannerne vil derimod typisk etablere et meget mindre territorium.

Cheetah stalking bytte
Bor de i grupper?

Mandlige geparder vil ofte gruppere sig i grupper kaldet koalitioner. De grupperer normalt med brødre, men kan også gruppere med en eksisterende gruppe eller andre mænd, der var den enlige mand i deres kuld. Kvindelige geparder jager dog alene med undtagelse af deres egne unger.

Hvordan ser de ud?



Geparder har en kort brunbrun pels, der har små sorte pletter, som hjælper dem med at skjule sig eller blive camoufleret. Der er ingen pletter på gepardens hvide maveområde. Voksne geparder vokser til mellem 90 og 140 pund og er omkring 4 til 4,5 fod lange. De har en slank krop, lange ben, en dyb brystkasse og en smal talje. Den kvindelige gepard er normalt mindre end den mandlige, men der er ingen store forskelle i udseende mellem den mandlige og den kvindelige gepard.

Geparder er mindre end de typiske store katte som løven, tigeren, leoparden og jaguaren. De kan heller ikke brøle som alle større katte. Dog betragtes geparder ofte som den mindste af de store katte.

Hvad spiser geparder?

Geparder spiser for det meste små til mellemstore pattedyr såsom gaseller, impala, perlehøns og harer. Geparder jager i skumring eller daggry. De jager ved synet. Når de har fundet bytte, vil de snige sig så tæt som muligt, og derefter bruge deres overlegne hastighed til at fange byttet. Cheetahs spiser normalt deres måltid så hurtigt som muligt før en løve eller en pakke med hyæner kan tage det væk.

Baby geparder kaldes unger. De er meget sårbare, når de fødes især for deres naturlige fjender; løver, leoparder og hyæner. En typisk gepard vil leve i 12 år.

Er de truet?

Ja, geparder betragtes som en truet art. Det anslås, at der var over 100.000 geparder i 1900, men der er kun omkring 11.000 i dag.

Sjove fakta om geparder
  • Geparder bruger deres haler til at dreje, når de kører i fuld fart.
  • Selvom de ikke kan brøle, kan de lave en række andre lyde som purring, kvidrende, yowling og growling. De bruger nogle af disse lyde til at kommunikere med andre geparder.
  • Det Gamle egyptere holdt cheetahs som kæledyr.
  • Mascotten til Cheetos er Chester Cheetah.
Flere geparder sammen

For mere om katte:

Gepard - Det hurtigste landpattedyr.
Overskyet leopard - Truet mellemstor kat fra Asien.
Løver - Denne store kat er Jungelens konge.
Maine Coon kat - Populær og stor kattekat.
Perser kat - Den mest populære race af tamme katte.
Tiger - Største af de store katte.